Nasi van bloemkoolrijst met saté en pindasaus.
Ingrediënten: Een grote bloemkool, een pakje nasigroenten, een flinke kipfilet (of tofu), 100% pindakaas, ketjap asin of tamari, sambal, citroensap, zout, surinaamse nasi trafasi mix van faja lobi.
*Snijd de bloemkool doormidden en bewaar een helft voor morgen. Snijd hem in kleine roosjes en hak grof in de hakmolen( je kunt ook kant-en-klaar bloemkoolrijst kopen maar vers is beter.) Snijd de kip of tofu(goed droog deppen eerst) in blokjes en bestrooi met peper en zout. Bak de stukjes in een wok of hapjespan, om en om in hete kokosolie/rijstolie gaar en schep ze op een bord. Dan wok je de nasigroenten in de pan en voeg een eetlepel van de nasikruidenmix toe. Zet het vuur iets lager en doe er een scheutje water bij, roer goed om. Laat de groenten zachtjes garen terwijl je de pindasaus maakt. Doe in een steelpannetje een bodempje water van ongeveer 3 cm en doe er twee flinke eetlepels pindakaas in. Breng zachtjes aan de kook op laag vuur. Roer er met een garde een theelepel sambal door een eetlepel citroensap en twee eetlepels ketjap. Proef de saus en voeg naar smaak nog zout toe of evt. een lepeltje bruine suiker of agavesiroop.
Als de groenten beetgaar zijn zet je het vuur weer iets hoger en doe de bloemkoolrijst en de kip of tofu erdoor. Warm goed door. De bloemkool mag ietsje meebakken maar moet niet te gaar worden omdat het dan te papperig wordt. Proef maar. Misschien wil je nog meer kruidenpasta toevoegen voor meer pit. Je nasi is klaar. Serveer met een flinke lepel pindasaus!
Ik vind de nasikruidenmix van faja lobi echt heerlijk maar je kunt natuurlijk ook zelf je kruiden samenstellen of een pakje gebruiken hoewel ik daar natuurlijk niet zo een voorstander van ben.