Oliebollen, glutenvrij

Ingrediënten

Havermeel, door gv havermout te malen in de blender/ hakmolen, boekweitmeel, xanthaangom, zout, (vanille-) suiker, gist, plantaardige melk, rozijnen en appel indien gewenst, kaneel, instant gist.

Hoe maak je het:

Week de rozijnen, 100 gr in heet water en snijdt een appel in kleine blokjes. Droog de rozijnen in een schone theedoek en doe kaneel door de appeltjes. Maak een beslag met een mengsel van 250 gram havermeel en boekweit en een snuf zout. Maak in het midden een kuiltje en doe daar een half zakje instant gist in en een zakje vanillesuiker of een schepje andere suiker on de gist te activeren. Maak een kopje plantaardige melk lauwwarm en giet het op de gist. Roer dit door de gist en meng met deeghaken door het meel tot een beslag. Voeg zo nodig nog melk toe om de goede dikte te krijgen. Het moet in stukken van de lepel vallen. Dan voeg je de rozijnen en appel toe en roer het goed door zodat alles met deeg bedekt is. Laat het beslag een uur rijzen onder een vochtige theedoek, bijv. In de oven die even voor verwarmd is op max 30 graden. 

Als het gerezen is verhit je plantaardige olie of kokosolie op 180 graden in een pan die hoog genoeg is of gewoon de frituurpan. Dan laat je met een ijslepel of een juslepel en behulp van een eetlepel een bolletje beslag in de olie lopen. Na een paar minuten wordt de onderkant bruin en kun je de bollen draaien. Na weer een paar minuutjes zijn de bollen goud bruin en schep je ze met de schuimspaan uit de olie. Eet ze als ze nog lekker warm zijn😋 met wat honing of poedersuiker. Niet teveel bollen in een keer in de pan omdat de olie dan teveel afkoelt. De bollen worden dan te vet.

Succes!