Speltbroodjes zonder gist en melk

250 gram speltmeel (volkoren)

1 thl.zout

1 thl.bakingsoda

2 el appelazijn

1 el psylliumvezels

200 ml lauw water of plantaardige melk ongezoet

speltmeel om te bestuiven

 

Je mengt eerst de droge delen door elkaar in een kom en apart de natte delen. Dan maak je een kuiltje en voeg je het vocht bij de droge delen. Dan meng je het met deeghaken of de handen door elkaar. Het deeg is nog plakkerig. Je laat het even een 10 minuten rusten. Dan bestuif je het aanrecht met de bloem. Je maakt met de handen kleine bolletjes van het deeg en rolt dit door de bloem tot het niet meer kleverig is. Als je bolletjes wilt leg je deze zo op een stuk bakpapier op de bakplaat. Als je liever pitabroodjes hebt rol je de bestoven bolletjess plat met een roller tot ongeveer 1 cm dik.

De bolletjes bak je in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden voor ongeveer 15 minuten. let op, elke oven werkt weer iets anders.

Heb je pita broodjes gemaakt kun je deze ook in een droge hete koekenpan bakken. Dan bak je ze enkele minuten aan de ene kant en ook aan de andere kant. Als je ze invriest kun je ze per stuk uit de vriezer halen en in de broodrooster weer lekker knapperig bakken. Lekker bij een kopje soep. Voor de variatie kun je ook wat kruiden toevoegen aan de droge delen zoals komijnzaad of knoflookpoeder of provencaalse kruiden.

Eet smakelijk!