Zoete aardappelfrietjes met een gebakken visje en sla.

 

Ingrediënten: Een grote zoete aardappel, twee stukken vis zoals zalm of scharretjes, sla, tomaatjes/komkommer, ei, mayonaise, zout en peper.

*Schil de aardappel en snijd hem in frieten. Zet ze in een kom met koud water en een flinke schep zout. Hierdoor trekt het vocht iets uit de aardappel en worden de frieten minder snel papperig. Ondertussen kun je de salade klaarmaken. Je snijd de sla of doe de voorverpakte sla in een kom. Je wast en snijdt de tomaat en komkommer(naar wens) en je kookt het ei ongeveer 7 minuten en laat het schrikken en afkoelen. Maak een dressing door in een kommetje een theelepel mosterd te doen, een eetlepel mayonaise, een scheut olijfolie en een eetlepel (appel-)azijn, een snufje zout en naar wens peper en een drupje honing of agavesiroop. Roer goed door elkaar. Als het nog dik is kun je nog iets olie erbij doen. Voeg de dressing pas op het laatst toe aan je salade omdat het anders zacht wordt.

Giet de frieten af en laat ze drogen op een schone theedoek, dep goed droog.

De vis ook droogdeppen en bestrooien met peper en zout. Doe de frieten weer in de kom en meng er een scheut rijstolie doorheen zodat ze allemaal goed in de olie zitten. Je kunt ze nu bakken in de oven door ze te verspreiden op een bakplaat met bakpapier midden in een oven op 180 graden. Als ze gaan bruinen draai je de frieten om tot ze helemaal gaar en gebruind zijn. Je kunt ze ook in de airfryer bakken, nog makkelijker. Heb je deze opties niet kun je ze ook in de koekenpan bakken. Let op want ze kunnen snel verbranden, blijf erbij!

Ondertussen bak je de visjes in een scheutje olie met een klontje roomboter, of een lepel ghee, tot ze mooi bruin en gaar zijn. Zalm bijvoorbeeld is ook lekker als het nog niet door en door gaar is. Die mag een beetje rosé zijn van binnen. Serveer de frietjes met een lekkere lepel mayonaise, de sla en de vis.